خانه / ایده / ایده کسب وکار / پرورش کبک و بلدرچین

پرورش کبک و بلدرچین

 

 

دلایل پرورش صنعتی کبک وبلدرچین
سوالی که ممکن است ذهن بسیاری از افراد را به خود مشغول کرده باشد این است که چرا پرندگانی مثل کبک و بلدرچین از نوع وحشی به نوع اهلی و صنعتی تبدیل شدند؟ و یا اینکه چه خصوصیاتی در این دو پرنده باعث پرورش صنعتی آن ها شد؟
ما اینگونه به این سوالات پاسخ می دهیم:

1.سرعت رشد و تولید مثل
بلدرچین در 38 روزگی به بلوغ جنسی و در 42 روزگی به بلوغ جسمی میرسد، در نتیجه طول دوره ی پرورش کوتاهی دارد و به تبع آن بازگشت سرمایه در این صنعت، سریع می باشد. این پرنده در سن 40 روزگی شروع به تخمگذاری و زاد و ولد می کند. پر واضح است که نسبت به دیگر پرندگان بازدهی و تولید مثل سریعتری دارد.
کبک در سنین 100 تا 120 روزگی آماده کشتار می شود ولی بلوغ جنسی آن در سن شش ماهگی کامل می شود. و شروع به تخم گذاری می کند.
2.میزان تولید
بلدرچین با توجه به نژادها و سویه های متفاوت در سنین 35 تا 40 روزگی به وزن مناسب کشتار که به طور میانگین معادل 250 گرم می باشد، میرسد. همچنین میزان تخمگذاری در سویه های مختلف بین 4 تا 6 تخم در هفته می باشد.
کبک در سن 110 روزگی به وزن میانگین 430 گرم می رسد و هر پرنده ی ماده در هر دوره ی تولید حدود 60 عدد تخم می گذارد. لازم به ذکر است که کبک دارای دو دوره ی تولید و دو دوره تاریکی در هر سال می باشد.که در آینده به طور مشروح بحث خواهد شد.
3.طول دوره ی جوجه درآوری
تخم های بارور بلدرچین طی 17 تا 18 روز و تخم های کبک در 24 تا 25 روز تفریخ می شوند.
4.تراکم بالا
در هر متر مربع می توان بین 40 تا 50 بلدرچین بالغ و همچنین بین 20 تا 30 عدد کبک بالغ را نگهداری کرد.
5.مقاومت بالا
این پرندگان دارای مقاومت بالایی نسبت به عوامل بیماری زا می باشند و این باعث کاهش شدید میزان تلفات نسبت به مرغ شده است.

6.خواص تخم
تخم بلدرچین در مقایسه با تخم مرغ، به مراتب ارزش غذایی بالاتری دارد. یک تخم بلدرچین هر چند که از لحاظ وزنی حدود یک پنجم وزن تخم مرغ معمولی را دارد، ولی نسبت به آن دارای 5 برابر فسفر، 5/7 برابر آهن، 6 برابر ویتامین 12B و 1B و 15 برابر ویتامین B2 ریبوفلاوین می باشد از این رو آن را بمب ویتامین می نامند.
7.ارزش غذایی گوشت بلدرچین
میزان پروتئین موجود در گوشت پرنده از پروتئینهای پرندگان معمولی 5 تا 10 درصد بیشتر است، این در حالی است كه انواع اسیدهای آمینه كمیاب كه در سایر پروتئینها یافت نمی‌شود، در گوشت این پرنده به وفور وجود دارد. به همین دلیل در اغلب نقاط دنیا پزشكان برای افراد مسن و از كار افتاده كه احتیاج مبرمی به ترمیم سلول های از دست رفته بافتهای خود را دارند، برای حفظ و بازیابی سلامت و شادابی خود، مصرف گوشت بلدرچین را تجویز می‌نمایند. از طرف دیگر وجود عناصر معدنی كمیاب و ویتامین های عدیده در گوشت این پرنده آن را به دارویی معجزه آسا برای درمان امراض صعب‌العلاجی همچون آسم، تشنج، فشار خون، ضعف اعصاب و یا حتی در ناراحتی های روانی و عقب افتادگی‌های جسمی و همچنین بی خوابی تبدیل كرده است.

اطلاعات عمومی بلدرچین

جثه پرنده نر در این گونه از پرنده ، سبک وزن تر از جثه پرنده ماده می باشد که این امر بر خلاف اکثر طیور دیگر می باشد.

چرخه بلوغ و تولید مثل این پرنده بسیار کوتاه و در حدود 38 الی 42 روز می باشد.

تخم های نطفه دار این پرنده پس از 17 روز به جوجه تبدیل می شوند.

این پرنده در دوره پرورش گوشتی که بین 38 تا 40 روز به طول می انجامد حدود 700 گرم خوراک با کیفیت مصرف میکند.

دمای اولیه ی مورد نیاز این پرنده 38 درجه سانتی گراد می باشد.

از دهیدراته شدن جوجه در سن اولیه باید جلوگیری شود.

نژادهای بلدرچین
معروفترین و گسترده ترین نژاد بلدرچین کوترنیکس یا همان بلدرچین ژاپنی معروف است، که عموما به آن Coturnix Coturnix گفته می شود. این نژاد به خصوص در ایران دارای گستردگی زیادی می باشد و به جرات می توان گفت بالای 95% از کل بلدرچین موجود در ایران را به خود اختصاص داده است.
غالبا نژادهایی مثل کالیفرنیایی، باب وایت، بوتون، گامبل و بلواسکیل به عنوان نژادهای زینتی و بسیار زیبای این پرنده مورد استفاده قرار می گیرند.

تعیین جنسیت بلدرچین
تشخیص جنسیت بلدرچین ژاپنی بسیار ساده و از روی پرهای آن می باشد. در این نژاد، جنس نر دارای سینه ی حنایی رنگ و ماده دارای سینه ی سفید با خال های سیاه رنگ می باشد.

جنس نر
جنس ماده

در پرنده های رنگی مثل نژادهای زینتی که پیش تر به آن اشاره شد وهمچنین پرنده های سفید انگلیسی و یا طلایی رنگ که به آنها اصطلاحا، بلدرچین کانادایی هم گفته می شود، بهترین راه تشخیص جنسیت از کلواک یا مقعد می باشد. بدین گونه که:

پرنده را برگردانده
پر های اطراف مقعد را کنار می زنند
جنس نر داری یک غده بین مقعد و دم می باشد

در جنس نر یک غده بین مقعد و دم پرنده وجود دارد. لازم به ذکر است که این خصوصیت تنها مختص به جنس نر می باشد و جنس ماده بین مقعد و دم هیچ برآمدگی یا غده ای ندارد، این روش تشخیص جنسیت در بلدرچین ژاپنی هم می توان استفاده کرد.

برای دریافت فایل پی دی اف پرورش بلدرچین نام وایمیل خود را وارد کنید

Name *

Email *

ساختمان و تاسیسات
ویژگی های یک مکان مناسب برای پرورش کبک و بلدرچین

یکی از مهمترین ارکان مدیریتی قبل از شروع به تولید ، انتخاب و طراحی یک فضای مناسب برای پرورش می باشد.
ویژگی های یک مکان مناسب برای پرورش کبک و بلدرچین عبارتند از :
1- عدم را ه اندازی تاسیسات در محدوده شهری
2- میزان فاصله از جاده
3- تایید آب چاه منطقه
4- جهت وزش باد غالب منطقه
5- سقف، دیوارها و کف
6- جهت ساختمان ها
7- تهویه
8-آبراهه
9- کوره لاشه سوزی
10-انبار فضولات 11-ساختمان جوجه کشی
12-انبار خوراک
13-ساختمان پرندگان مادر
14- ساختمان پرواربندی
15- کشتارگاه
16- حوضچه های ضد عفونی

1- عدم را ه اندازی تاسیسات در محدوده شهری :
مهمترین عامل در انتخاب مکان مناسب برای پرورش کبک و بلدرچین، خارج از شهر بودن مکان مورد نظر می باشد. در صورت انتخاب مکان داخل شهر، بوی صادره در محیط باعث آزار همسایگان و جلوگیری از ادامه فعالیت شما خواهد شد ضمن اینکه هوای خارج از شهر معمولا سالم تر و دارای آلودگی کمتری می باشد و بروز بیماری و در نتیجه تلفات را کاهش می دهد.
از طرف دیگر برای فضاهای داخل شهر و یا نزدیک شهر پروانه ی فعالیت صادر نخواهد شد.

2- میزان فاصله از جاده :
به فاصله مکان مورد نظر ازجاده اصلی حتما باید دقت شود. این فاصله می بایست حداقل 400 متر و حداکثر 1000 متر باشد.چنانچه فاصله کمتر از 400 متر باشد امکان انتقال بیماری از ماشین های حمل طیور و آلوده که در جاده حرکت میکنندافزایش می یابد.و فاصله بیشتر از 1000 متر از جاده نیز باعث افزایش هزینه های خیابان سازی و یا رسانیدن امکانات به فارم می شود.و در نتیجه آن هزینه های تولید افزایش می یابد.

3- تایید آب چاه منطقه
از آب چاه منطقه نمونه گیری کرده و به آزمایشگاه آب برده می شود.آب باید به لحاظ موارد زیر مورد بررسی قرار گیرد.
– شوری یاTDS آب :
TDSبرابر است با مجموع عناصر محلول در آب یا درجه شوری توسط یون های معدنی.ترکیب اصلی آن شامل نمک های کلسیم ، منیزیم و سدیم می باشد. شوری یاTDS آب برای طیور می بایست کمتر از 1500 باشد.
– سختی آب :
سختی آب به لحاظ غلظت مواد معدنی محلول مثل کلسیم و منیزیم در هر دو شکل بی کربنات یا سولفات مورد توجه می باشد..در حقیقت سختی تمایل آب به تشکیل رسوب را بیان می کند
حداکثر سختی قابل قبول برای طیور 110 میلی گرم در لیتر می باشد.
– اسیدیته یا PH
PH پائین آب نا مطبوع بوده و نشان دهنده وجود گازهایی از قبیل هیدروژن ، سولفور و دی اکسید کربن در آب می باشد. به این آب، اسیدی گفته می شود.اسیدی بودن آب باعث کاهش عملکرد تولید وهمچنین باعث زنگ زدگی و خوردگی لوله ها می شود.
همچنین PH بالای آب که نشان دهنده سطوح بالای کلسیم و منیزیم می باشد ، میتواند سیستم های آبرسانی را مسدود کند.آب با درجه قلیایت بالا سبب مشکلات گوارشی ، اسهال ، هضم بد خوراک و کاهش جذب آب و غذا می شود.اگر PH آب از 8.5 افزایش یابد سبب کاهش مصرف آب در طیور می شود.به طور کلی طیور آب اسیدی را به آب قلیایی ترجیح می دهند.
برای طیورPH بین 6 تا 8 توصیه می گردد.
– نیترات NO2 و نیتریت NO3:
نیترات ها مهمترین آلاینده های معدنی هستند.حضور نیترات ها نتیجه مستقیم نفوذ آب سطحی از زمین های مجاور است که توسط کودهای حیوانی و شیمیایی کوددهی شده اند و یا نفوذ مستقیم فضولات به منابع آبی می باشد.نیترات ها به خودی خود سمی نمی باشند ولی پس از داخل شدن در بدن توسط میکرو اورگانیسم های موجوددر دستگاه گوارش به شکل سمی نیتریت تبدیل می شود. سمیت نیتریت موجب کاهش رشد و بی اشتهایی می شود.
افزایش بیش از 20 میلی گرم بر لیتر این دو عنصر باعث بروز مسمومیت و افزایش ابتلا به بیماری های تنفسی می گردد.

4-جهت وزش باد غالب منطقه
معمولا یکی دیگر از مهمترین ارکان در انتخاب ساختمان های پرورش دام و طیور جهت باد غالب منطقه می باشد ، به طور مثال اگر جهت وزش باد غالب منطقه از شرق به غرب باشد باید در نظر گرفت که در شرق به فاصله حداقل 1 کیلومتر هیچ مزرعه پرورش دیگری وجود نداشته باشد زیرا ممکن است عوامل بیماری زا توسط باد به محل پرورش شما منتقل گردد.

5-سقف، دیوارها و کف
در انتخاب و طراحی ساختمان حتما به عایق بودن سقف، دیوارها و کف باید توجه ویژه شود. عدم توجه به عایق بودن آنها هزینه های گرمایش و سرمایش و نهایتا تولید را به شدت افزایش می دهد.در قدیم انواع زیادی از سقف ها بر اساس شرایط مناطق آب و هوایی مختلف و یا مکان جغرافیایی وجود داشت.ولی امروزه معمولا از دو نوع سقف استفاده میشود.
الف) سقف خرپا یا سوله ای :
این نوع سقف در سالهای اخیر کاربرد زیادی در ساخت سالن های پرورش دام و طیور پیدا کرده است. در صورت استفاده از این نوع سقف به کار بردن پشم و شیشه در زیر پلیت ها جهت عایق سازی سقف الزامی است.همچنین توصیه می شود برای شستشو و ضد عفونی بهتر زیر سقف یک لایه ی کارتن پلاست کشیده شود.بهتر است ارتفاع این سقف ها در کنارهای دیوار حداکثر 250 الی 270 سانتی متر و در وسط 300 الی 320 سانتی متر باشد.

برای دانلود رایگان کتاب پرورش بلدرچین کلیک کنید

 

 

ب )سقف سیمانی یا بتونی :
این سقفها دارای عایق بندی و استحکام بالایی هستند ولی مشکل اساسی آنها سنگین وزن و گران قیمت بودن آنهاست.
نکته حائز اهمیت در ساختمان ارتفاع سقف می باشد. ارتفاع مناسب برای سقف 2.5 تا 3 متر می باشد.اگر ارتفاع از این مقدار کمتر باشد تهویه دچار مشکل می شود و اگر هم ارتفاع از این مقدار بیشتر باشد هزینه های گرمایش و سرمایش به شدت افزایش می یابد.
همانگونه که گفته شد عایق بودن دیوارها نیز در انتخاب و یا طراحی سالن های پرورش طیور از درجه اهمیت بالایی برخوردار است.برای ساخت دیوارها می توان از روش های زیر استفاده نمود:
الف )دیوار بلوکی
دیوارهای بلوکی با توجه به محاسنی چون اجرای سریع ، استحکام بالا و عایق بندی خوب امروزه مورد توجه می باشند.
ب )دیوار سفالی
این دیوارها سبک وزن و دارای عایق بندی بالایی می باشند
ج)دیوار آجری
این دیوار از درجه عایق بندی کمتری نسبت به سایر دیوارها بر خوردار است.
بعد از اجرای هر کدام از این انواع دیوار ، باید یک لایه سیمان نرم یا پلاستر سفید بر روی جدار داخلی و خارجی دیوار کشیده شود.این عمل علاوه بر عایق بندی بهتر دارای محاسنی چون ضدعفونی ، و همچنین انتشار بهتر نور است. با استفاده از سیمان نرم تمامی خلل و فرج موجود در دیوار پوشانده می شود و سطح دیوار یک دست و صاف می شود.همچنین می توان در دیواره داخلی از کاشی و سرامیک نیز استفاده کرد.نا گفته نماند در ساختمان جوجه کشی حتما باید از دیوارهای سرامیکی استفاده کرد.
کف ساختمان های پرورش طیور نیز باید عایق باشد. در حال حاضر بهترین کف ، بتون سیمان است زیرا علاوه بر عایق بودن در شستشو و ضد عفونی نیز بسیار کار آمد است.همچنین می توان از کف موزائیکی و یا سرامیک نیز استفاده نمود.
به هیچ عنوان استفاده از کف خاکی توصیه نمی شود زیرا معایب زیر را شامل می گردد:
1-نفوذ عوامل بیماری زا به درون خاک و ایجاد مشکل در دوره ی بعدی جوجه ریزی
2-نفوذ رطوبت موجود در زمین به بستر و مرطوب کردن بستر و بروز بیماری در پرنده
3-عایق نبودن کف خاکی که باعث افزایش هزینه های تولید می شود.

6-جهت ساختمان ها
بهتر است ساختمان ها شرقی _ جنوبی ساخته شوند تا بهترین کنترل درجه حرارت انجام شود.

7-تهویه
یکی از چالش بر انگیز ترین مسائل مدیریتی سالن های پرورشی مبحث تهویه است. بسیاری از بیماری ها و تلفات در دوره پرورش، ناشی از فقدان تهویه مناسب در سالن های پرورش می باشد.هوای ورودی به سالن های پرورش، به جهت هم دما شدن با دمای محیط سالن، باید ابتدا وارد پیش سالن شده و سپس وارد سالن های پرورش شود.منابع گرمایی و سرمایی داخل پیش سالن ها قرار دارند در نتیجه هوا پس از گرم یا خنک شدن در پیش سالن، وارد سالن اصلی می شود.
در سالن های پرورشی معمولا از دو نوع تهویه می توان استفاده نمود:
1. تهویه طولی :
در این نوع تهویه هوا در طول سالن به حرکت در می آید و نهایتا از آخر سالن خارج می شود.

کلیه ی منافذ و پنجره ها در سالن به طور کامل پوشانده میشود و تنها راه ورودی هوا به این سالن ها از پیش سالن می باشد. منابع گرمایشی داخل پیش سالن قرار می گیرد.هوا پس از ورود به پیش سالن گرم شده و سپس وارد سالن پرورش می شود.
در فصول گرم سال نیز برای خنک کردن سالن می توان یک دیواره کامل در عرض سالن به وسیله ی پوشال های مرغداری و یا آجر های سفالی (به نحوی که هوا بتواند در میان منافذ آجر حرکت کند) ایجاد نمود و در زیر این دیواره یک حوضچه آب قرار داد. سپس به وسیله ی یک پمپ ، آب به بالای دیواره پمپاژ شود و با خیس شدن این دیواره و عبور هوا از آن، هوای خنک به سالن پرورش وارد شود. دقت شود که اطراف این دیواره هیچگونه مسیری جهت ورود هوا وجود نداشته باشد و هوا تنها با عبور از دیواره وارد سالن گردد.

تهویه طولی تنها برای سالن هایی کاربرد دارد که در آنها جوجه در یک روز وارد سالن می شود و در مورد روش سیکلی پرورش کاربردی ندارد.درباره روش های پرورش در مباحث بعدی به طور کامل توضیحات ارائه خواهد شد.
بهترین ارتفاع برای نصب فن ها ، 120 سانتی متر از سطح زمین می باشد.تعداد و قدرت فن ها بسته به میزان حجم سالن متغییر می باشد.

2. تهویه عرضی :
در اکثر فارم های پرورش کبک و بلدرچین از این نوع تهویه در سالن ها استفاده می شود.در این نوع تهویه هوا در عرض سالن جریان دارد.

در این تهویه نیز باید کلیه ی منافذ و پنجره های موجود در سالن پوشانده شود و هوا باید تنها از پیش سالن وارد سالن شود.
در فصول سرد، منابع گرمایی داخل پیش سالن ها وجود دارند و هوا پس از ورود به پیش سالن و گرم شدن وارد سالن اصلی می شود. این منابع گرمایی شامل جت هیتر و یا مشعل های تانک دار می باشند.
در فصول گرم، پوشال های خنک کننده و یا آجر های سفالی در ورودی سالن بین پیش سالن ها و سالن اصلی قرار می گیرند.هوا پس از عبور از دیواره خنک کننده وارد سالن پرورش می شود. برای خنک کردن سالن می توان از مه پاش و یا کولر استفاده نمود.
تهویه عرضی قابلیت اجرا در تمامی سالن های پرورش طیور را دارا می باشد.در این تهویه نیز ارتفاع فن ها از سطح زمین 120 سانتی متر می باشد.

8-آبراهه
سالن های پرورش ، پس از هر دوره جوجه ریزی، نیاز به سشتشو و ضد عفونی دارند. بنابراین وجود آبراهه داخل تمامی سالن های پرورش و جوجه کشی جهت انتقال آب به چاه فاضلاب الزامی است. آبراهه باید دارای شیب مناسب و رو باز باشد تا از گیر کردن اجسام داخل آن جلوگیری شود.
9-کوره لاشه سوزی
کلیه ی فارم های پرورش طیور برای از بین بردن بقایای تلفات به کوره لاشه سوزی نیاز دارند.تلفات پس از جمع آوری بلافاصله داخل کوره قرار گرفته و سوزانده می شوند.
داخل کوره لاشه سوزی یک شبکه ی فلزی قرار دارد که تلفات بر روی این شبکه فلزی قرار می گیرند و منبع آتش در زیر تلفات سسب سوختن آنها می شود.

در پروسه تولید و پرورش طیور 3 اصل مهم در بازده اقتصادی نقش به سزایی دارن
که این سه اصل عبارتند از ژنتیک،تغذیه و مدیریت
یکی از شاخه های مهم مدیریت جلوگیری از بروز استرس و راهکارهای مقابله با آن میباشد.
به طور کلی به هر عاملی که باعث بر هم خوردن رفتار راحتی پرنده یا comfort شود استرس گفته می شود.
استرسهایی چون گرمایی ، سرمایی ،صوتی ، جابجایی و حتی تغییر خوراک و واکسیناسیون در طول پروسه پرورش گریبانگیر تولید کنندگان می باشند.

استرس :
هرگونه عامل یا عواملی که باعث بر هم خوردن رفتار comfort یا راحتی پرنده شود استرس نام دارد.

یکی از مهمترین مسایل در پرورش طیور ،جلوگیری از بروز استرس در طول دوره پرورش می باشد.
یکی از استرس های بسیار مهم و تاثیر گذار بر روی طیور استرس سرمایی می باشد.
قطعا پرورش دهندگان گرامی بلدرچین و کبک مستحضر هستند که بلدرچین تخم گذار به دمای ۲۰ الی ۲۲ درجه سانتی گراد و کبک تخم گذار به دمای ۲۵ تا ۲۷ درجه سانتی گراد برای نگهداری و تولید نیاز دارد.فلذا کاهش دما باعث بروز استرس سرمایی خواهد شد.
با توجه به نزدیک شدن به فصل پاییز دمای هوا در طول شب افت محسوسی خواهد داشت.و پرنده دچار استرس سرمایی میشود.در اکثر موارد با توجه به این که دمای هوا در طول روز مساعد می باشد پرورش دهندگان از دمای شب غفلت میکنند و این امر باعث بروز خسارات گاها جبران ناپذیر به گله های تخم گذار مانند افت شدید عملکرد تولید، کاهش عملکرد سیستم ایمنی بدن،بروز بیماری های تنفسی، افزایش مصرف خوراک و …. خواهد شد.
فلذا به همکاران و کاراموزان گرامی توصیه می شود هر چه سریع تر نسبت به نصب و راه اندازی منابع گرمایشی و تنظیم ترموستات اقدام نمایند تا چنانچه دما در طول شب به کمتر از دمای راحتی پرنده رسید منابع گرمایشی نسبت به حفظ دمای سالن پرورشی اقدام نمایند.

 

برخی از استرس ها:
1. استرس گرمایی
2.استرس سرمایی
3. استرس صوتی
4. استرس جابه جایی

استرس گرمایی:
زمانی که دمای محیط بیش از حد تحمل طیور باشد گله دچار استرس گرمایی می شود.
علایم استرس گرمایی:
1. پنتینگ کردن
2. فاصله گیری جوجه ها از هم
3. فاصله گیری جوجه ها از منابع گرمایی و مادرهای مصنوعی
4. تجمع جوجه ها اطراف دیواره

اثرات استرس گرمایی:
1. کاهش مصرف خوراک: در صورت بروز استرس گرمایی مصرف خوراک گله کاهش و مصرف آب افزایش می یابد.
2.کاهش شدید عملکرد تولید: در اثر کاهش مصرف خوراک عملکرد گله به شدت کاهش می یابد.
3. بر هم خوردن تعادل اسید و باز بدن: با توجه به این که پرندگان غدد تعرق ندارند برای دفع حرارت اضافی از بدن شروع به پنتینگ یا له له زدن می کنند.در اثر پنتینگ co2 بیش از حد طبیعی، از بدن دفع میشود و این امر باعث بر هم خوردن تعادل اسید و باز بدن می شود. و بدن به سمت قلیایت یا آلکالوز می رود. در این شرایط کلسیم یونیزه که برای استخوان سزس و تشکیل پوسته آهکی ضروری است کاهش می یابد و این عامل باعث ایجاد خسارات زیادی به خصوص در طیور تخمگذار می شود.
4. تلفات: استرس گرمایی شدید باعث تلفات در طیور گوشتی و تخمگذار می شود.همچنین با توجه به این که پرنده در شرایط له له زدن با دهان باز تنفس می کند و هوا از فیلتر های طبیعی خود یعنی نای عبور نمی کند احتمال ابتلا به بیماری های تنفسی افزایش می یابد.

عوامل کاهنده اثرات استرس گرمایی:
 غذادهی در ساعات خنک در روز
 استفاده از تک ویتامین های A C E
 استفاده از مولتی ویتامین الکترولیت در آب
با توجه به این که کلسیم یونیزه در استرس گرمایی در بدن کاهش می یابد با استفاده از این مولتی ویتامین که حاوی مقادیر کلسیم یونیزه می باشد می توان تا حدودی از خسارات ناشی از استرس گرمایی جلوگیری کرد.

استرس سرمایی
در مطالب قبلی اشاره شد که در پروسه تولید و پرورش طیور یکی از مسائل مهم در سود اوری بیشتر ،مدیریت گله به لحاظ جلوگیری از بروز استرس و راهکارهای مقابله با آن می باشد.
درباره استرس گرمایی توضیحات لازم و کافی در حد توان داده شد.
دومین استرس بسیار مهم که باعث تلفات بسیار شدید در کبک و بلدرچین می شود استرس سرمایی می باشد.

هنگامی که دمای محیط کمتر از حد تحمل طیور باشد استرس سرمایی رخ میدهد.

علائم استرس:
1_تجمع پرندگان اطراف مادر های مصنوعی و منابع گرمایی
2_تجمع در گوشه های سالن
3_تلفات در اثر تجمع و بیماری

راهکار های مقابله:
1_استفاده از مادر های مصنوعی
2_استفاده از مقادیر بیشتر مولتی ویتامین ها به خصوص ویتامین c
3_استفاده از منابع گرمایی مناسب

استرس سرمایی

ضدعفونی و تمییز کردن تخم های نطفه دار
تخم های جوجه کشی نباید شستشو داده شوند در پوسته حدودا 1800 تا 6000 سوراخ ریز وجوددارد. بیشتراین سوراخها بالایه ای که به طور طبیعی روی پوست وجود دارد پوشیده شده اند. این لایه ها بر اثر شستشو از بین میروند و سوراخهای پوسته باز میشوند .در این حالت میکروب ها به راحتی وارد تخم میشوند البته میتوان تخمها را با برس بدون اینکه مرطوب شوند تمیز کرد بنابراین در جوجه کشی هرگز از تخمهای شسته شده استفاده نکنیم. برای ضدعفونی کردن تخمها آنها را به مدت 20 دقیقه در اتاقک گاز فرمالین قرار دهید. برای این امر از زغالهای سوزاندنی فرمالین (طبق دستورالعمل شرکت تولید کننده) میتوان استفاده کرد.

بیماری:

کانیبالیسم (همدیگر خواری)
از جمله اختلالات رفتاری ، تغذیه ای می باشد.
هیچ عامل یا ریز یاخته ی خارجی در بروز آن دخالت ندارد.
علایم کانیبالیسم:
نوک زدن به مقعداینگونه عارضه در پرندگان تخمگذار كه تازه به تخم آمده و يا تخم مرغ بزرگ و يا دو زرده توليد مي نمايند بیشتر ایجاد می شود
نوک زدن به ناخنهااین حالت در جوجه های کوچک دیده می شود . علت آن بیشتر دور بودن دانخوری از منابع حرارتی می باشد
خوردن پراین حالت در گله هایی دیده میشود که کمبود عناصر غذایی همچون روي و اسید های آمینه گوگرد دار دارند . انگلهای خارجی نیز سبب بروز چنین حالتی می شوند . اگر اندازه پرها بزرگ باشد باعث خفگی حیوان می شود
نوک زدن سراین حالت معمولا״ پس از زخم شدن تاج و ريش در اثر یخ زدن یا پس از جنگیدن شروع می گردد.

پیشگیری و درمان کانی بالیسم:
تنظیم پروتئين جيره
افزايش فيبر جيره
ريختن روزانه مقداری گندم یا جو در بستر بطوري که مرغها مشغول جمع آوری آن شوند
کنترل منافذ ورود نور خورشید به داخل سالن جهت جلوگیری از ایجاد ستون های نوری
پايين آوردن شدت نور و مدت نور
كنترل دان از حيث عدم وجود كپكها و قارچ ها
كاهش تراكم بخصوص در قفس
نوك چيني
مبارزه با انگل هاي خارجي با سم پاشي
افزودن نمك در آب ۱ در هزار ۴۸ ساعت
دادن مکمل های معدنی و اسید آمینه
استفاده از لامپ قرمز در سالن در آخرین مرحله

بیماری نیوکاسل:
اشاعه بيماري ارتباط مستقیم با ترشحات و بخصوص مدفوع پرندگان درگیر با بیماری دارد ـ غذای آلوده ـ آب آلوده ـ وسایل آلوده ـ محیط و محوطه آلوده ـ لباسهای آلوده افراد مرتبط با پرندگان

منابع ویروس :
ترشحات دستگاه تنفسی
مدفوع آلوده
تمامی قسمتهای لاشه پرنده بیمار

نشانه های تنفسی،عصبی و گوارشی بیماری نیوکاسل :
ـ سرفه کردن و نفس نفس زدن
بالهای افتاده و آویزان
پیچیدگی سر و گردن
افسردگی و عدم انجام فعالیتهای عادی
فلج شدن ناقص یا کامل پرنده
کاهش تولید تخم
اسهال

اقدامات بهداشتی بیماری نیوکاسل
ضدعفونی کامل و دقیق محوطه های درگیر و غیر درگیر
انهدام درست و صحیح لاشه ها
پرهیز و اجتناب از تماس با پرندگانی که وضعیت سلامتی مشخصی ندارند
کنترل میزان رفت و آمد افراد
بهتر است که تمامی طیور موجود در فارم هم سن باشند

بیماری عفونت کیسه زرده

یکی از بیماری های بسیار شایع در کبک و بلدرچین که تلفات جبران ناپذیری را در سنین اولیه به وجود می اورد عفونت کیسه زرده می باشد.
عفونت کیسه زرده گاهی تا 100 درصد در گله تلفات ایجاد میکند.

عامل اصلی ایجاد عفونت E.coli می باشد
راه های انتقال عفونت:
عدم رعایت مسائلی چون امنیت زیستی در مزارع پرورش مادر استفاده از تخم نطفه دار روی بستر عدم رعایت مسائل امنیت زیستی در هچری و دوره انکوباسیون آلودگی جعبه های انتقال جوجه ها در بروز و شیوع این عاضه دخیل باشند
انتقال از طریق تخمدان مادر
انتقال از طریق اویداکت مادر
انتقال از طریق آلودگی پوسته ی زرده

تشخیص عفونت:
تغییر رنگ زرده ی موجود در تخم از رنگ زرد سبز به رنگ زرد قهوه ای
افسردگی
بسته ماندن چشم ها
کاهش اشتها
اسهال
تورم در حفره شکمی
ضایعات پس از مرگ کیسه زرده بزرگ و متراکم

راههای مقابله با عفونت کیسه زرده:
1- محیط نگهداری مادر عاری از هر گونه بیماری باشد
2- تخم ها پس از جمع آوری سریعا ضدعفونی گردند
3- انبار نگهداری تخم عاری از هر گونه بیماری باشد
4- جلوگیری از نوسانات بیش از حد رطوبت
5- ضدعفونی دایم دستگاه هچر

درمان:
استفاده از آنتی بیوتیک

بیماری کوکسیدیوز

یکی از بیماری های بسیار شایع در طیور گوشتی و گاها تخمگذار بیماری کوکسیدیوز میباشد.
ایمریا عامل این بیماری مهلک در طیور می باشد که دارای انواع مختلفی می باشد.
عامل ایمریا تنلا بیشتر بیماری زایی را در کبک و بلدرچین ایجاد میکند

داروهای ضدکوکسیدیوز مورد استفاده در پیشگیری کوکسیدیوز طیور:

آمپرولیوم – آلکومید – بکلوتیامین – بوکویینولات – کلوپیدول – دکوکویینات – دیکلازوریل – فورازولیدون – هالوفوژینون – لازالوسید – مادورامایسین – موننسین – ناراسىن – نیکاربازین- نیتروفورازون – روبنیدین – سالینومایسین –
آمپرولیوم+سولفاکینوکسالین +اتوپابات
– آمپرولیوم اتوپابات
– آلکومید20درصد+سولفانیتران20درصد
– سولفادیمتوکسین+ارمدپوپریم
– بایتیونول+متیوتریازیامین

قسمت های مختلف ساختمان جوجه کشی :
1. تحویل تخم نطفه دار
2. SORTING یا جدا سازی
3. اتاق ضد عفونی
4. انبار نگهداری تخم نطفه دار
5. دستگاه ستر
6. دستگاه هچر
7. انتظار جوجه
8. تحویل جوجه

ویتامین ها در پرورش کبک وبلدرچین

ویتامین ها به گروهی از ترکیبات عالی اطلاق می شود که دارای خصوصیات زیر باشند.
1_جزئی از غذای طبیعی بوده ولی با کربوهیدرات ، پروتئین و آب تفاوت دارد.
2_در مقایسه با سایر مواد مغذی در مقادیر اندکی مورد نیاز است.
3_برای رشد ،نگهداری و سلامت حیوانات ضروری است.
4_این مواد نمیتوانند توسط حیوانات ساخته شوند و حتما باید توسط جیره تامین شوند.

طبقه بندی ویتامین ها
ویتامین ها بر اساس حلالیتشان در چربی ها و حلال های چربی یا آب به دو گروه محلول در چربی و محلول در آب تقسیم می شوند.ویتامین های محلول در چربی شامل ویتامین های A ‘D’E’K بوده و بنابر این با چربی های جیره غذایی از طریق مکانیسم های مشابهی هضم جذب و منتقل می شوند.ویتامین های محلول در آب شامل ویتامین های B1 , B2, B6 , B12 , اسید نیکوتینیک ، اسید پانتوتنیک ،اسید فولیک ، بیوتین ، کولین و همچنین ویتامین C می باشد.

میزان و مدت زمان ذخیره ویتامین های محلول در آب در مقایسه با ویتامین های محلول در چربی اندک بوده و به همین دلیل مشکلات ناشی از کمبود آنها بسیار سریع ظاهر می شود.
جذب ویتامین های محلول در چربی اغلب وابسته به میزان هضم و جذب چربی ها ست ، اما ویتامین های محلول در آب ساده تر جذب شده و این وابستگی را ندارند.
مصرف سطوح بسیار بالای ویتامین های محلول در آب به آسانی توسط ادرار دفع شده، ولی مصرف مقادیر بالای ویتامین های محلول در چربی بسیار سمی تر می باشد.برای مثال اثرات منفی و مسمومیت ویتامین های محلول در چربی در 3 تا 30 برابر سطح طبیعی است ولی برای ویتامین های B کمپلکس حداقل در 100 برابر سطوح تغذیه ای مسمومیت اتفاق می افتد.

 

ویتامین D

شکل های مختلفی از ویتامین D شناخته شده است دو شکل مهم آن آرگو کلسیفرول ( D2 ) و کوله کلسیفرول (D3 ) می باشند.در طیور D2 تنها به اندازه 3 درصد ویتامین D3 فعالیت دارد.1 و 25 در هیدروکسی کوله کلسیفرول شکل فعال ویتامین D3 است.تولید آن به طور دقیقی توسط هورمون پاراتیروئید در پاسخ به سطوح کلسیم و فسفر خون کنترل می شود.غلظت پائین فسفر خون می تواند غلظت کلیوی 1 و 25 دی هیدروکسی ویتامین D3 را حتی در صورت طبیعی بودن غلظت کلسیم پلاسما افزایش می دهد.از طرف دیگر غلظت های بالاتر از حد طبیعی فسفر در خون نیز می تواند تولید کلیوی 1 و 25 دی هیدروکسی D3 را مهار کند.

وظایف ویتامین D
حفظ سطح کلسیم و فسفر پلاسما : ترکیب 1 و 25 دی هیدروکسی کوله کلسیفرول به روشی مشابه با یک هورمون استروئیدی عمل نموده و ساخت یک MRNA ویژه و مسول تولید پروتئین باند کننده کلسیم ( CABP ) را تحریک کرده و بدین ترتیب انتقال فعال کلسیم و فسر را از عرض سلول های اپی تلیال روده ای افزایش می دهد.جذب فسفر نیز در طی یک فرایند فعال انجام می گیردکه به شدت به یون کلسیم وابسته است.1 و 25 دی هیدروکسی کوله کلسیفرول علاوه بر افزایش جذب کلسیم و فسفر از طریق روده به همراه PTH در انتقال کلسیم از استخوان به مایع خارج سلولی و در حقیقت افزایش بازجذب یا بسیج کلسیم از استخوان ها نیز نقش دارد.نقش سوم ویتامین D3 در این ارتباط بهبود باز جذب کلسیم از مجاری انتهایی کلیه می باشد.
معدنی شدن استخوان : در حیوانات جوان هنگام تشکیل استخوان و رسوب مواد معدنی در ماتریکس آلی استخوان ویتامین D3 مورد نیاز است.بدین ترتیب یکی از نقش های فعال D3 فراهم کردن امکان معدنی شدن ماتریکس استخوانی می باشد.

عوامل موثر بر میزان نیاز وییتامین D
اثرات متقابل رقابتی بین ویتامین ها : اثرات متقابل رقابتی میان ویتامین A و D3 و همچنین ویتامین E و D3 گزارش شده است.
نسبت کلسیم به فسفر جیره : از نسبت کلسیم به فسفر جیره در حیوانات تک معده ای بیشتر یا کمتر از حد طبیعی باشد. نیاز به ویتامین D3 افزایش می یابد.
منبع فسفر : هنگامی که منبع فسفر جیره غذایی قابلیت دسترسی کمی داشته باشد نیاز به ویتامین D3 افزایش پیدا می کند.
سموم قارچی : سموم قارچی ممکن است به طور معنا داری نیاز به ویتامین D3 را افزایش دهند.این اثر احتمالا ناشی از مختل شدن جذب ان است علاوه بر این تغذیه ی حیوانات با جیره های غذایی آلوده به مایکوتوکسین ها ، بخصوص افلاتوکسین باعث تخلیه ی ویتامین D بدن و افزایش نیاز به این ویتامین خواهد شد.

علائم کمبود ویتامین D
کمبود ویتامین D3 و کاهش در توانایی هموستاز کلسیم و فسفر منجر به مشاهده مشکلات استخوانی از جمله عارضه ی ریکتز در حیوانات جوان و استئومالاشیا در بالغین می شود.
در پرنده های تخمگذار و گله های مادر کمبود ویتامین D3 جیره غذایی باعث کاهش کیفیت پوسته آهکی و تولید تخم مرغ و تولید جوجه های مبتلا به ریکتز خواهد شد.

ویتامین E
ویتامین E یک نام کلی برای تعدادی از ترکیبات فعال و شبیه به هم است. هشت شکل طبیعی این ویتامین شناخته شده است. ویتامین E بسیار ناپایدار بوده و تخریب اکسیداتیو آن توسط مواد معدنی و اسیدهای چرب غیراشباع افزایش می یابد. ویتامین E برخلاف ویتامین A دارای ذخایر قابل انتقال در بدن نبوده به همین دلیل وجود یک منبع جیره ای منظم برای تامین آن حائز اهمیت است.

عوامل موثر برنیاز به ویتامین E

وجود عوامل کمکی:برخی ازوظایف بیولوژیکی ویتامین می توانند به طور کامل یاتاحدودی توسط سایر عوامل شیمیایی انجام شوند.برای مثال سلنیوم به صورت بخشی ار آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز بوسیله ازبین بردن پراکسیدهای تشکیل شده و قبل از آنکه سبب تحریک سول شوند موجب صرفه جویی در مصرف ویتامین می شود.
استفاده از روغن های غیراشباع درجیره غذایی:استفاده از روغن های گیاهی غیراشباع نیازجیره ای ویتامین راافزایش خواهد داد.به همین دلایل امروزه سطح ویتامین موردنیاز برای حیوانات تک معده ای متناسب با غلظت جیره غذایی توصیه می شود.دراین ارتباط به طور معمول به ازای هریک درصد افزایش محتوای جیره غذایی افزایش غلظت ویتامین جیره به میزان واحد بین الملی درکیلوگرم توصیه شده است.
عمل آوری موادخوراکی:درپلت کردن باتوجه به ضرورت دما ورطوبت بالا احتمال تخریب ویتامین های و حتی اگرجیوه غذایی حاوی مقادیر کافی انتی اکسیدان باشدوجوددارد.

علائم کمبود ویتامین E

درطیور:تغذیه جوجه های درحال رشد باجیره های حاوی کمبود ویتامین می تواند
باعث ظهور سه عارضه اصلی شامل انسفالومالاشیا تراوش آب به زیرپوست وتحلیل ماهیچه ای می شود.
انسفالومالاشیا : انسفالومالاشیای تغذیه ای یاجوجه دیوانه حالتی است در جوجه ها کع به علت عدم تعادل قادر به راه رفتن نبوده و باخونریزی و ادم در لایه های مخچه همراه است.سلنیوم درکاهش ابتلا به انسفالومالاشظیا اثر کمی داشته و یا بعبارتی تاثیری ندارد.
تراوش آب به زیرپوست :تراوش آب به زیرپوست یک عاضه عروقی درجوجه ها است که توسط ادم کلی بافت های چربی زیرجلدی به علت نفوذپذیری غیرطبیعی دیواره مویرگها ایجاد می شود.برای ظهور این عارضه در گله جیره غذایی بایستی هم لحاظ ویتامین و هم لحاظ سلنیوم کمبودداشته باشد.
تحلیل ماهیچه ای تغذیه ای:کمبود ویتامین بهمراه کمبود اسیدآمینه های گوگرددار سبب تحلیل رفتن شدید ماهیچه ها بخصوص ماهیچه ی سینه درجوجه ها خواهد شد.

ویتامینk
ساختمانها و خصوصیات

سه ایزومر متفاوت ویتامین k عبارتنداز:فیلوکوئینون که به طور متداول درکلروپلاست گیاهان سبز یافت می شوند.مناکوئینون که بوسیله باکتریهاسنتزمی شوند ومنادیون که بدون زنجیره جانبی بوده و شکل سنتیک ویتامین k بکاررفته درمکمل های خوراکی است.منابع طبیعی ویتامینk محلول در چربی پایدار دربرابر حرارت و ناپایدار در مقابل اکسیداسیون نور و تشعشع هستند.برخی ازمحصولات مصنوعی ویتامین k نظیر نمکهای منادیون محلول در آب هستند.

وظایف ویتامین k

ویتامین k برای ساخت پروترومبین درکبد ضروری است.
علاوه برانعقادخون انجام اعمال دیگری دربدن همانند معندی شدن استخوان مستلزم وجود ویتامین می باشد.

علائم کمبود ویتامین k
.در جوجه ها نیز علائم اولیه کمبود شامل کم خونی وتاخیرزمان لخته شدن خون است.در صورت کمبود همچنین خونریزی های داخلی و زیرجلدی در بالها پاها سینه ممکن است مشاهده شود.در زمان استفاده از سطوح کم ویتامین در جیره غذایی والدین و یا جوجه ها وجود بیماری و یا استفاده از داروهای گوگرددار احتمال بروز کمبود این ویتامین وجوددارد .برای مثال در صورت ابتلای جوجه ها به عارضه کوکسیدیوز به دلایل مختلف از جمله آسیب دیدن جداره روده خونریزی واستفاده از داروهای سولفانامیدی نیاز به ویتامین افزایش می یابد.

منابع ویتامین k
زرده تخم مرغ کبد و پودر ماهی منابع خوب ویتامین هستند.

ویتامین A :
نام شیمیایی آن رتینول است.گیاهان به خودی خود توانایی ساخت این ویتامین را ندارند.اما پیش سازهای کارتنوئیدی ویتامین A همانند رنگدانه های کارتنوئیدی مختلف از جمله آلفاکاروتن ، بتاکاروتن ، و برخی گزانتوفیل ها در گیاهان یافت می شود.
از بین کاروتن های مختلف ، بتا کاروتن مهمترین عضو بوده و منبع اصلی ویتامین Aرا در جیره حیوانات مزرعه تشکیل می دهد.تبدیل کاروتن به ویتامین A در کبد نیز امکان پذیر است.ولی معمولا این عمل در مخاط روده انجام می گیرد.

خصوصیات ویتامین A :
رتینول در تاریکی و نبود اکسیژن به خوبی پایدار است.
بعضی از بقولات به خصوص سویا ، آنزیمی به نام لیپوکسی ژناز دارند که به آسانی کاروتن و گژانتوفیل را از بین می برند.
حرارت دادن سویا در حد مطلوب این آنزیم را از بین می برد.در صنعت خوراک سازی استر استات ویتامین A ،به صورت پودر خشک بیشترین استفاده را دارند.

وظایف ویتامین A :
ویتامین A برای حفظ قدرت جوجه دراوری در گله های پرندگان مادر و همچنین رشد و توسعه ی طبیعی جنین و اسپرماتوژنز مناسب ضروری می باشد.
ویتامین A برای حفظ و نگهداری غشای پوششی تمام حفره ها و مجرا ها از جمله دستگاه گوارش و ضمائم آن ، دستگاه تنفس و مجاری ادتباطی آن ، اپیتلیوم قرنیه ای ، مجاری ادراری و تولید مثلی و بافت های نرم اطراف چشم که با هوای خارج در ارتباط هستند لازم است.به همین دلایل کمبود آن باعث بروز ضایعات چشمی ، و دیگر غشاهای مخاطی مانند کلوآک و بورس فابریسیوس خواهد شد.
ویتامین A جهت رشد غضروف درونی استخوان ها ، تنظیم فشار مایع مغذی نخاعی ، ساخت کورتیکوسترون مترشحه از غده فوق کلیوی و همچنین حفظ پاسخ های ایمنی و جلوگیری از ابتلای به برخی از بیماری های عفونی لازم است.

علائم کمبود ویتامین A
یکی از ابتدایی ترین علائم کمبود این ویتامین در تمام حیوانات کاهش توانایی دید در نور کم یا شب کوری است.
علاوه بر مشکل بینایی ، ضعف و ژولیدگی پرها ، کاهش شدید تخم گذاری و جوجه دهی ، عدم تعادل ، کاهش سطح آنتی بادی و توان ایمنی جوجه ها نیزگزارش شده است.
وجود کرک و جوش های سفید رنگ در مجاری تنفسی ، مری و حلق ، تورم کلیه ها و رسوب اورات ، افزایش غلظت اسیداوریک در خون از دیگر علائم کمبود این ویتامین در جوجه هاست.

مادر مصنوعی

یکی از مهمترین و کلیدی ترین نکات در امر پرورش جوجه های یک روزه کبک و بلدرچین جلوگیری از بروز استرس سرمایی به گله می باشد.
بر خلاف جثه بزرگتر؛جوجه های کبک به شدت نسبت به سرما حساسیت دارند و با کوچکترین کاهش دما حتی در حد 2 درجه دچار استرس سرمایی و تلفات شدید خواهند شد.
جوجه های بلدرچین نسبت به جوجه های کبک مقاومت بالاتری دارند ولی باید توجه داشت عدم تامین دمای مناسب مورد نیاز جوجه ها تلفات چشمگیری را به گله تحمیل میکند.
در پیشگیری و جلوگیری از بروز استرس سرمایی استفاده از مادر مصنوعی توصیه می شود.

مادر مصنوعی چیست؟؟؟
به چه میزان مادر مصنوعی در سالن های پرورشی نیاز است؟؟؟
مادر مصنوعی تا چه سنی مورد نیاز پرنده می باشد؟؟؟

مادر مصنوعی:
داخل یک سالن پرورش با یک دمای ثابت و مشخص حالتهای متفاوت از بروز علائم دمایی در سنین اولیه قابل مشاهده است.
ممکن است برخی از جوجه ها علائم استرس سرمایی ،برخی علائم تعادل و حتی برخی دیگر علائم استرس گرمایی را از خود بروز دهند.
با توجه به این که دما ثابت بوده راه حل اساسی چیست؟؟
افزایش دمای سالن؟؟؟؟؟
کاهش دمای سالن؟؟؟؟؟؟
در صورت افزودن به دمای سالن تعدادی از جوجه های سالن به استرس گرمایی دچار خواهند شد.
و در صورت کاهش دما ،تعدادی از جوجه ها به استرس سرمایی دچار می شوند.
پس راه حل چیست؟؟؟؟؟
باید دمای سالن را در حد متوسط قرار داد و برای تامین دمای مورد نیاز جوجه های ضعیف تر از مادر های مصنوعی استفاده کرد.
در نظر داشته باشید که مادر مصنوعی قرار نیست منبع گرمایی برای تامین دمای محیط سالن باشد بلکه تنها برای تامین دمای مورد نیاز جوجه های ضعیف تر یا بهتر بگویم جوجه هایی که استانه تحمل پایین تری نسبت به دما دارند مورد استفاده قرار می گیرد.

به ازای هر 200 پرنده از یک لامپ 100 وات رشته ای به عنوان مادر مصنوعی استفاده میشود.این لامپ ها در ارتفاع 4 الی 5 سانتی متری از سطح زمین نصب میگردند.
تنها چهار روز اول زندگی به مادر مصنوعی نیاز می باشد و پس از ان لامپ ها از سالن جمع اوری خواهند شد

جیره غذایی بلدرچین گوشتی
ان دسته از عزیزان پرورش دهنده که امکان تولید خوراک را داخل فارم دارند میتونند از دو روش زیر استفاده کنند.
1-تهیه ی خوراک با استفاده از کنسانتره
2_تهیه ی خوراک بدون کنسانتره
کنسانتره چیست؟؟؟؟
این سوالی است که ذهن بسیاری از تولید کنندگان را به خود مشغول کرده است.
کنسانتره متشکل است از مواد مغذی مورد نیاز پرنده شامل اسید های آمینه نظیر متیونین ، لیزین و ترئونین،همچنین ویتامین های مورد نیاز پرنده به همراه میکرو و ماکرو المانها.از دیگر مواد تشکیل دهنده کنسانتره میتوان به محرک های رشد،فسفات،آنزیم ها و ضد قارچ ها اشاره کرد.
میزان هر یک از مواد بالا بسته به هر نوع پرنده متفاوت است
بنابر این به هیچ عنوان از کنسانتره مرغ برای بلدرچین نمیتوان استفاده کرد
گذشته از آن میزان مواد مغذی مورد نیاز برای بلدرچین بالاتر از مرغ میباشد.
به کنسانتره غلاتی چون ذرت و گندم،کنجاله هایی چون سویا ،کنجدو کلزا،روغن ، نمک و صدف اضافه میگردد.

منبع:

https://telegram.me/arasabz

 

Www.arasabz.com

 

برای دریافت پاورپوینت “پرورش بلدرچین سود آوری بزرگ” کلیک کنید

برای دریافت فایل پی دی اف پرورش بلدرچین نام وایمیل خود را وارد کنید

Name *

Email *

برای دانلود رایگان کتاب پرورش بلدرچین کلیک کنید

 

 

 

درباره ی admin

همچنین ببینید

کسب درآمد از راه تعمیر ماشین لباسشویی

اگر علاقه مند به کار های فیزیکی و فنی هستید می توانید همیشه به کسب …

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *